Contribuie la eliminarea microorganismelor potențial patogene din tractul respirator, digestiv și genito-urinar
Uleiurile esenţiale sunt cele care conferă parfumul caracteristic al plantelor. Izolate din matricea vegetală, ele constituie cele mai concentrate extracte din plante medicinale (de exemplu din 100 kg cimbru se obţin 500 grame de ulei esenţial) de aceea sunt şi cele mai eficiente remedii naturale pentru menținerea sănătății.
Un ulei esenţial este compus din zeci de substanţe chimice de sine-stătătoare, care se absorb foarte repede în organism şi a căror combinaţie generează proprietăţile acestuia. Astăzi se ştie că aceşti constituenţi acţionează prin sinergism, mai eficient decât un singur compus izolat din ulei. Acest fapt face ca bacteriile să nu poată dezvolta rezistenţă la uleiurile esenţiale, aşa cum se petrece la preparatele de sinteză care sunt formate dintr-o singură substanţă activă.
Uleiul esenţial de ti-tree se extrage din frunzele unui arbore din genul Melaleuca, nativ din Australia. În timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost inclus în trusele militare de prim-ajutor pentru trupele care luptau în zonele tropicale. Uleiul esenţial de ti-tree prin compo-nentele sale (1,8-cineol, terpinen-4-ol, a-terpineol) contribuie la eliminarea microorganismelor potenţial patogene atât de la nivelul pielii cât şi a mucoaselor.
Uleiul esenţial de cuişoare este mult utilizat datorită eugenolului din compoziţia sa, care contribuie la eliminarea microorganismelor potenţial patogene, fiind recunoscut și pentru capacitatea sa de reducere a iritațiilor și a disconfortului de la nivelul gurii, gingiilor și dinților.